Ontstaan cranio sacraal therapie

 

Bron: Upledger instituut Nederland

Dr. John Upledger - grondlegger van de craniosacraal therapie

John Upledger
Cranio sacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Dr. Upledger is de auteur van o.a.: CranioSacral Therapy, CranioSacral Therapy II: Beyond the Dura, SomatoEmotional Release and Beyond, A Brain is Born: Exploring the Birth and Development of the Central Nervous System en Cell Talk. 

Ook schreef hij een boek over cranio sacraal therapie voor mensen zonder medische achtergrond: Het Ritme van de Schedel

 

Verbinding vanuit het lijf
In de cranio behandel je geen symptomen en klachten, maar je verbindt je met de hele mens. Een ziekte vraagt niet alleen om een medische behandeling of het wegnemen van een klacht. Door te luisteren naar wat een symptoom eigenlijk te vertellen heeft, door te werken met de eigen wijsheid van het lichaam, kun je op een diep niveau met mensen en klachten werken. Door cranio leren mensen zichzelf weer te voelen en komen dan in contact met wie ze in wezen zijn.

 

Aanraken
Aanraken is dan werkelijk aanraken geworden. In de cranio raak je mensen aan. Het is subtiel lijfwerk wat diep doorwerkt in de menselijke fascie, ook wel bindweefsel genoemd. In de cranio noemen we deze manier van aanraken: versmelten met het weefsel.

Het cranio sacraal systeem 

Het cranio sacraal systeem is een deelsysteem van ons lichaam wat bestaat uit de bottige structuren van ons hoofd (cranium) en ons heiligbeen (sacrum) en het membraansysteem wat deze structuren verbindt: de dura (hersen- en ruggenmergvliezen). Hier bevindt zich je centrale zenuwstelsel met liquor (hersenvocht). De dura maakt deel uit van het geheel aan fasciën (bindweefsel) dat een heel uitgebreid netwerk vormt van structuren door je hele lijf die andere structuren zoals organen, spieren, botten, zenuwen verbinden, scheiden, ondersteunen, ophangen, vasthechten.

Het cranio sacraal ritme

Binnen het cranio sacraal systeem en het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het craniosacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te voelen. Dr. John Upledger heeft met een team van andere wetenschappers o.a. de relatie aangetoond tussen dit ritme en het craniosacraal systeem. Nog steeds wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit ritme. Binnen de Cranio leer je dit ritme te gebruiken voor diagnostiek en voor behandeling.

De fascinerende fascie

Fascie

De hersen- en ruggenmergvliezen maken onderdeel uit van een groot netwerk aan bindweefsel door ons hele lichaam. We noemen dit fascie. Alle structuren in ons lichaam (botten, spieren, organen, zenuwen, bloedvaten) zijn omhuld door fascie. Afhankelijk van de lokalisatie en de functie ter plekke kan de fascie juist heel elastisch (spieren, organen) tot juist vooral heel sterk en straf (hersenvliezen, botvlies) zijn. De mate van elasticiteit draagt bij aan ons vermogen tot vrij kunnen bewegen en functioneren.

Spanning in de fascie
Verhoogde spanning in de fascie kan vele oorzaken hebben en veel klachten tot gevolg. In de cranio werk je met het ontspannen van de fascie. Als een therapeut is versmolten met ons weefsel (fascie), dan gaan we onszelf en spanningen in ons lijf veel beter voelen en leren we luisteren naar wat ons weefsel ons te vertellen heeft. Zo kunnen oude pijnlijk herinneringen omhoogkomen aan lichamelijke trauma’s of ongevallen, maar we kunnen ook in contact komen met emoties en gevoelens of verloren gegane wensen of behoeften. Het verwerken daarvan geeft ontspanning en nieuwe inzichten. Je leert daarnaast als cranio sacraal therapeut heel veel technieken om fascie in het lichaam te laten ontspannen. Een ontspannen fascie geeft ruimte om te bewegen in de breedste zin van het woord.

Somato Emotional Release (SER)

SER is een logisch onderdeel van de cranio sacraal therapie. Door met je handen de fascie in de diepte ‘aan te raken’ reageert het lichaam met zijn eigen wijsheid en zoekt het de vrijheid van bewegen op. Zo ontstaat een unwinding van het weefsel die heel lokaal kan zijn maar ook het hele lijf mee kan nemen. In de unwinding ontstaat contact met de oorspronkelijke 'pijnlijke herinnering' doordat het lijf zich weer ‘herinnert’ hoe het was. Bijvoorbeeld: een auto-ongeluk of een val van de trap of een pijnlijke emotionele herinnering. Door in de unwinding begeleid te worden vanuit bewustwording van onszelf komen deze herinneringen weer boven en kunnen een plek krijgen in onszelf. Daarmee leidt deze unwinding tot vrijheid in onze fascie en daarmee in ons lichaam en dat geeft ruimte om te bewegen.

 

Kijk voor wetenschappelijke artikelen en video's op de website van Upledger.

Download hier het boekje "De kracht van cranio".

De Kracht Van Cranio A 5 Digitaal Versturen
598 downloads