Cranio Sacraal Therapie
Cranio betekent schedel en sacrum betekent heiligbeen. Hiertussen zit het Cranio Sacraal Systeem. Naast het hart- en een ademritme bestaat er ook een Cranio Sacraal ritme . Het is de beweging van het hersen- en ruggemergvlies (Dura) die uitzet en inkrimpt, door aanmaak en afvoer van het hersen- en ruggenmerg vocht. Dit is de voeding van het centrale zenuwstel. Dit ritme geeft de Cranio Sacraal Therapeut informatie over het functioneren van het Cranio Sacraal Systeem.
De fascie, het bindweefsel, en het cranio sacraal systeem zijn nauw met elkaar verbonden. Het bindweefsel houdt alle structuren in ons lichaam bij elkaar en laat het ten opzichte van elkaar bewegen. Het is van top tot teen met elkaar in verbinding. Bindweefsel is elastisch en beweegt mee, zodat wij soepel kunnen bewegen. Door bijvoorbeeld een traumatische ervaring, een ongeluk of stress, kan in het bindweefsel spanning worden opgeslagen (weefselherinnering), waardoor wij minder soepel worden, pijn krijgen, ons ongelukkig voelen en letterlijk vastlopen. Het zelfregulerend vermogen van het lichaam vermindert daardoor.
Functioneert het Cranio Sacraal systeem goed, dan heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en werking van de hersenen. Een verstoring van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen en het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centraal zenuwstelsel. Bij volwassenen, kinderen en baby's kan dit leiden tot allerlei klachten. Zowel fysieke, mentale als onbegrepen klachten.
Het doel van de Cranio is om de blokkades in het bindweefsel te herstellen, zodat het hele systeem weer in balans komt. Met Cranio is er vaak snel een verandering te voelen. Dit kan samengaan met fysieke en emotionele ontladingen.
Klachten die behandeld kunnen worden met Cranio
- hoofdpijn
- kaakproblemen
- gewrichtsklachten
- rugpijn
- nek- en schouderklachten
- whiplash
- migraine
- tenniselleboog
- bekkenklachten
- bewegingsbeperkingen
- slijmbeursontsteking
- klachten tijdens en na de zwangerschap
- spijsverteringsklachten en darmklachten
- ademhalingsproblemen en astma
- neus-, holtes en oorontstekingen
- chronische klachten
- pijn
- oogklachten
- nazorg bij operaties
- slaapproblemen
- andere (onbegrepen) klachten
- depressie
- emotionele en posttraumatische problemen
- piekeren en angst
- verdriet
- moeilijkheden met loslaten
- stress / burn-out
- lusteloosheid
- vermoeidheid
- hyperactiviteit
- dyslexie
- ADHD
- autisme
- levensvraagstukken