Cranio

Bindweefsel houdt alle structuren in ons lichaam bij elkaar en is van top tot teen met elkaar in verbinding. Bindweefsel is elastisch en beweegt mee, zodat wij soepel kunnen bewegen. Door bijvoorbeeld een traumatische ervaring, een ongeluk of stress kan in het bindweefsel spanning worden opgeslagen (weefselherinnering), waardoor wij minder soepel worden, pijn krijgen, ongelukkig voelen, opbranden, letterlijk vastlopen. Het zelfregulerend vermogen van het lichaam vermindert daardoor.
Het CRANIO sacrale systeem (de hersenvliezen en ruggenmergvliezen en de hersen,- en ruggenmergvloeistof ertussen) omhult het centrale zenuwstelsel en is nauw met het bindweefselstelsel verbonden. Doordat ze zo nauw met elkaar verbonden zijn, zal spanning in het bindweefsel invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan.
Zowel fysieke, mentale en onbegrepen klachten. Met CRANIO is er vaak snel een verandering te voelen. Dit kan samen gaan met fysieke en emotionele ontladingen.

Slim lichaam

Je lichaam is slimmer dan je misschien denkt: het is in staat om zichzelf te herstellen! Door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfregulerend vermogen van het lichaam verzwakt zijn. De Cranio therapeut heeft vaak maar enkele behandelingen nodig om de motor van het zelf herstellend vermogen weer op gang te brengen. Hierdoor lossen beperkingen in de weefsels zich als vanzelf weer op waardoor je lekker in je vel komt te zitten.

Lees er meer over op de website van UCN

Deskundige behandeling

CRANIO behandelt het bindweefsel met behulp van zachte manuele technieken die een ontspannende werking hebben. Zo kunnen de organen, spieren, het ruggenmerg of hersenvlies heilzaam worden behandeld. Ook de ademhaling, bloedsomloop, bewegingssysteem en het zenuwstelsel hebben baat bij de therapie en gaan beter functioneren. Eind jaren 80 zijn de eerste Nederlandse therapeuten opgeleid. Zij hebben CRANIO in Nederland op de kaart gezet en gezorgd dat ook hier een gedegen opleiding voor Cranio-sacraal therapeuten werd opgericht.

Klachten die behandeld kunnen worden met Cranio:
• hoofdpijn
• rugpijn
• nek- en schouderklachten
• bewegingsbeperkingen
• emotionele problemen
• slaapstoornissen
• stress
• lusteloosheid
• vermoeidheid
• hyperactiviteit
• dyslexie
• andere (onbegrepen) klachten

Lees er meer over op de website van register-RCN

De grondlegger

De therapie is in de tweede helft van de vorige eeuw ontwikkeld door John E. Upledger (1932-2012). Hij was ostheopatisch arts en chirurg. Tijdens een hersenoperatie ontdekte hij dat er naast de bekende lichaamsritmes zoals die van het hart en de adem nog een ander ritme bestond. Hij heeft vervolgens veel onderzoek gedaan naar het craniosacrale ritme en de rol van bindweefsel. Hij heeft op basis daarvan een therapie ontwikkeld, de cranio-sacraal therapie, tegenwoordig genaamd CRANIO. Hij richtte in Amerika het Upledger Instituut op voor onderzoek en opleidingsdoeleinden. Dit is heden ten dagen een wereldwijde organisatie.

Lees er meer over op de website van Upledger.nl

Wetenschappelijke onderbouwing

Open deze link voor de wetenschappelijke onderbouwing van CRANIO.